Over de kunstenaar

Ciska van der Meer,
Alkmaar, Nederland, 1971

Het atelier van kunstenares Ciska van der Meer bevindt zich in het hartje van Amsterdam en kijkt uit over één van de prachtige Amsterdamse grachten. Haar naam doet denken aan die van de beroemde Nederlandse schilder Vermeer, maar toch vindt de kunstenares haar inspiratie niet speciaal in de traditionele Nederlandse schilderkunst. In plaats van koele kleuren en minutieus geschilderde details treffen we in haar werk veeleer warme mediterrane kleuren aan en een impressionistische toets. Haar inspiratiebronnen liggen dan ook vooral in het Frankrijk van Van Gogh, Monet,

Matisse en Legér.

Achtergrond

Ciska van der Meer studeerde in 1993 af aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam, om zich direct daarna, puur vanwege interesse aan een studie Kunst en Cultuurwetenschappen te wijden aan de Erasmus universiteit, eveneens in Rotterdam. Het schilderen bleef echter haar grote passie en zij vestigde zich in 1996 als kunstenares en ontwerper in Amsterdam.
Sindsdien is zij verzekerd van een constante stroom aan opdrachten voor het maken van schilderijen, ontwerpen, zeefdrukken en wandschilderingen. De schilderijen gemaakt als vrij werk vinden grotendeels rechtstreeks uit haar atelier

de weg naar liefhebbers.

Haar werk is inmiddels onder meer te vinden in diverse bedrijfscollecties. Ook vaart het over de wereldzeeen: haar schilderijen zijn te bezichtigen aan boord van het beroemde cruiseschip Queen Elizabeth 2 en op de Prinsendam van de Holland America Line.

Bloesems en Herfst

Met een losse toets zet Van der Meer bloeiende lentetakken in heldere kleuren en diepgekleurde herfstbladeren op het ruim bemeten doek. Een abstracte verdeling van de achtergrond in twee kleuren verleent de compositie een moderne extra dimensie. Deze monumentale doeken verlenen

grandeur aan de ruimte, of het nu een modern of een traditioneel interieur betreft.

Landschappen, zee en zand

Als fervent zeilster maakt Ciska van der Meer vele omzwervingen over de Waddenzee. De indrukken die zij hier opdoet heeft zij onder meer verwerkt in een uitgebreide serie kleine impressionistische doeken waarin zij het waddenlandschap in al zijn facetten en kleurenpracht heeft weten vast te leggen.

Paarden

Ook paarden vormen een bron van inspiratie voor de veelzijdige kunstenares.

Van der Meer geeft er de voorkeur aan om de kracht en schoonheid van deze edele dieren in monumentale doeken vast te leggen,die meestal hun weg vinden naar particuliere collecties.

Opdrachten

Ciska van der Meer werkt graag in opdracht aan kunstwerken voor specifieke locaties of gebeurtenissen. Zij laat zich inspireren door de omgeving en de achtergrond van de opdracht, om een werk af te leveren dat precies weergeeft wat de opdrachtgever wilde verbeelden. Dankzij haar creatieve inbreng krijgen een ruimte, een publicatie of een relatiegeschenk precies die bijzondere en aantrekkelijke uitstraling die ze er uit doen springen.

Exposities

Schilderijen van Ciska van der Meer zijn momenteel te zien bij: